Nemocný Bruno

31.12.2010 15:40

Na konci listopadu nám onemocněl Bruno. Nejprve to vypadalo jen na obyčejné zažívací potíže, ale po odběru krve se ukázalo, že jeho nemoc bude asi těžší.

Výsledky krevního rozboru ukázaly vysokou hladinu lymfocytů a vápníku v krvi, což se paní veterinářce nelíbilo. A jelikož i po 14 dnech ukázal krevní rozbor stejné ne-li horší výsledky, tak 14.12. podstoupil Bruno biopsii střev.

Zpráva od veterinárního patologa, MVDr. Ladislava Novotného:

Cytopatologické vyšetření - Jejunum: Lamina epithelialis bpn. V lamina propria velké množství lymfocytů a plasmatických budně s výraznou příměsí eosinofilů zasahujíc až do submukosy a muscularis esterna s tvorbou lymfatických folikulů s výraznou aktivací germinativních center s četnými apoptosami.

Závěr - Enteritis lymphocytoplasmocytaria, velmi výrazná. Lymfoplasmacytární infiltráty v lamina propria muscosae jsou velmi intenzivní a pravděpodobně souvisí s IBD (inflammatory bowel disease), tuto diagnosu podporuje i přítomnost eosinofilů. Nemohu zcela vyloučit progresi do alimentárního lymfomu, který se u pacientů s těžkou IBD vyskytuje.

Nyní má Bruno přísnou dietu a užívá Prednison. Dne 6.1.2011 jdeme na kontrolu. 

Brunův se stav se viditelně zlepšoval a v únoru měl již krevní testy v pořádku. Dne 23.2. jsme byli na kontrole, kde nám již vysadili Prednison. 

Bohužel v pátek 11.3. začal Bruno opět zvracet a byl apatický. Odpoledne jsme ho vzala na veterinu. Dostal injekci na uklidnění a hladovku. Měli jsme se přijít ukázat v pondělí. Bohužel v noci z pátka na sobotu se přidal krvavý průjem a hlavně bolesti bříška. Navíc byl snad ještě více apatický než v pátek. Hned ráno v 9 hodin jsme se vydali na veterinu. Bruno strávil sobotní dopoledne na veterině na kapačkách. Pak dostal ještě injekčně ATB a Prednison. Po kapačkách celkem ožil, ani bolesti bříška už jsem nepozorovala. Jen ho ta infúze pěkně zavodnila a odpoledne se s ním každou hodinu běželo čůrat.

—————

Zpět